Att vara eller inte vara influencer

DEBATT. Du svävar fram på den röda mattan. Kameror lyser upp din värld. De ropar efter dig. De vill få din uppmärksamhet. En värld som många drömmer om. Influencers är ett nytt jobb som har fått stor uppmärksamhet. De är de nya filmstjärnorna. Alla vill bli som dem. Alla vill ha ett sådant glamoröst jobb. Men är det verkligen så bra som det verkar? I denna debattartikel kommer vi diskutera för- och nackdelar med att vara influencer.

        Foto: https://www.youtube.com/watch?v=RWGNYTBKqjo

Fördel: Influencers kan göra otroligt mycket.

Som influencer fokuserar man på att inspirera, motivera och skapa. Det finns många variationer på hur detta kan göras. Greta Thunberg är ett exempel. Hon är en influencer som uppmärksammades i augusti 2018 när hon började strejka utanför Sveriges riksdag. Hon har uppmärksammat om klimatförstöringen och inspirerat andra ungdomar att ta upp kampen emot miljöhotet. Hon spred sin åsikt som folk valde att stå för. Allt fler människor protesterade och visade deras ilska för regeringens långsamma agerande i att stoppa klimatförstöringen.

En annan influencer är Doctor Mike. En doktor från USA som fokuserar på att förmedla information om den amerikanska sjukvården och allmänt om hälsan. Han motiverar människor att vara mer öppna om sin hälsa, förändring i deras livsstil och söka efter hjälp om de mår dåligt oavsett om det är psykiskt eller fysiskt. Han försöker inspirerar människor att må bättre än de gjorde förr.

Ekotipset är ett svenskt instagram-konto som fokuserar på att motivera andra att vara mer miljövänliga i deras vardag. Det kan få följare att må bra, äta nyttigare och till och med motivera oss att hjälpa andra. När Ekotipset började få mer följare valde dem att försöka uppmana andra att donera pengar till @lakarmissionen.

Detta är bara några exempel på hur influencers har hjälpt sina medmänniskor och världen omkring dem. De inspirerar, motiverar och skapar. De får jobbet att se enkelt ut. Det är bara att prata då och då. Lägg upp ett inlägg eller video någon gång i veckan, men vi glömmer bort att för att något ska bli bra behöver vi lägga tid på det.

Nackdel: Det är ett tufft jobb.

Att vara influencer tär på den mentala hälsan om man inte hanterar trycket på ett bra sätt. Det är viktigt att man organiserar och tänker efter i sitt arbete. Eftersom sociala medier är över allt och runt omkring oss 24/7 är det svårt att stänga av arbetet. Att vara influencer är annorlunda från att lämna ett kontor och komma hem.

Safiya Nygaard, en amerikansk Youtuber, lade ut ett inlägg på sin blogg femte september 2020 . Där hon berättade varför hon hade försvunnit från sociala medier och inte lagt upp nya Youtube-klipp. Hon börjar förklara om “Growing sense of failure” (Växande känsla av misslyckande). Hon ligger alltid efter i det hon gör men i början verkade det okej för hon fick mer följare och blev mer populär. Antalet videor som lades ut blev dock mindre och mindre ju mer tid passerade. Nygaard berättar också om “Listening to third-party negativity” (Lyssnar på tredje parts negativitet) där hon beskriver kritiska kommentarer som fick henne att ifrågasätta sig själv och allt hon gör. 

Nygaard är tydlig med hur utmattad hon är på grund av påfrestningarna som jobbet influencer innebär och mer kan ni läsa om det i ett inlägg på hennes egna blogg: where have we been?. Men kan influencers påverkas negativt på andra sätt? Som influencer har man ett större ansvar för det man lägger upp. Hur man beter sig och hanterar saker kan få allvarliga konsekvenser. Det är något som Youtubers Gabie Kook och Josh Carrott fick uppleva. 

I oktober år 2020 åkte Gabie och Josh till Korea där de har strikta lagar som hindrar covid-19s framfart. Gabie Kook laddade upp en video där de bröt lagen om att de skulle vara i karantän i två veckor. De fick mycket hård kritik. Det startades en undersökning och lögner började spridas om paret. Det tär hårt på den mentala hälsan när man får så mycket kritik från alla håll och kanter. Paret bröt mot reglerna i landet och borde möta konsekvenser för att de är förebilder för många. Vi kan sedan förlåta men internet glömmer aldrig. Gabie Kooks Youtube-kanal existerar inte längre. De enda videoklipp som hon är med i är i andras videos.

Nackdel: Härmapor behöver varnas.

Som influencer så har man ett visst ansvar inte bara med hur man beter sig men också hur man förmedlar information och handlingar. I artikeln Har du funderat på att bli en influencer? berättar vi om Office Xiaoye och hur två ungdomar försökte härma Xiaoyes popcorntrick. Detta slutade med en olycka där en av ungdomarna fick allvarliga skador och den andra dog. Detta är något som kan hända och influencers måste därför vara tydliga med instruktioner så att inget liknande kan hända igen. Ansvaret ligger dock inte helt och hållet på influencers då föräldrar inte borde låta sina barn hantera farliga ämnen utan uppsikt. 

Ett bra exempel är Safiya Nygaard och hennes Youtube-klipp när hon gör tvål. Hon är tydlig med att hon jobbar med gifter och repeterar varningar och risker: I Tried Following A Soap Art Tutorial.


       Foto: Sabine Raninger

Sammanfattningsvis

Influencerjobbet är ett drömjobb som många söker. Det kan inspirera andra att göra bättre. Motivera andra till förändring. Det är dock ett tufft jobb. Att vara influencer är annorlunda från att jobba i ett kontor. Det är konstant med dig i vardagen i form av mobilen. Folk vill ha ett konstant flöde av nytt material och om något går fel, oavsett om det är ditt fel eller inte, kan konsekvenserna vara värre än tänkt. Så om du vill bli influencer, måste du vara redo för att konsekvenserna kan bli stora.


Tänk efter!

- Sabine Raninger


Comments

Popular Posts